onsdag 9 januari 2013

Kortison & benskörhet


En läkare ringde mig igår från Karolinska, bentäthetsmätningen visade på ganska så allvarlig benskörhet så de vill minska kortisonet så fort som möjligt. Så på måndag är jag nere till halva dosen. Dvs. 10mg. Detta kom inte som en chock då jag fått ganska mycket kortison 2012. Käkar calcichew 2tabl om dagen, ska självklart fortsätta med det. 


Kortison

Om du behandlas med kortison i tablettform (t.ex. prednisolon) i en dos på mer än 5 mg/dag i mer än 3 månader fördubblas din risk att utveckla benskörhet. Därför är det en bra idé att göra en bentäthetsmätning. Bentäthetsmätningen bör utföras så snabbt som möjligt, då biverkningarna i benen inträder fort när behandlingen börjar. Det är dessutom viktigt att leva en benhälsosam livsstil.

Hur påverkar kortison skelettet?

Behandling med kortison i höga doser ökar risken för benskörhet.
Kortison minskar speciellt de benbildande cellernas (osteoblasterna) funktion, ökar nedbrytningen av benvävnad och nedsätter samtidigt upptagningen av kalcium och D-vitamin från tarmen. Mängden av könshormon som annars är med till att beskydda benen nedsätts också. Alla dessa effekter medför att benmassan minskar.
2-4 av 10 patienter som i en längre period behandlas med prednisolon får ett benbrott som följd av den benförlust som behandlingen medfört. Källa: http://osteoporosdoktor.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar