tisdag 3 december 2013

Kortison - räddar liv.


Kortison - ett måste. Räddar liv. Men inte speciellt roliga sideeffects. Tjena moonface. Så kan verkligen inte klaga mitt ansikte nu. Till vänster (januari) till höger (på min födelsedag). 

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, har haft det sen somras och fick för ungefär 3 veckor sen hög dos kortison, tog då 50mg i en vecka, sen minska dem. Nu har jag ungefär 2 veckor kvar av min behandling, ska ta 15mg tills fredag sen från lördag till torsdag 10mg sen från torsdag till onsdag 5mg, en ganska snabb ner trappning efter som jag inte klarar av att ta den medicinen längre! Såg i nått inlägg att du också tagit den medicinen och tänkte kolla hur lång tid det tar för svullnaden att gå bort? Har inte så jätte stora biverkningar, hade mer för 3-4 dagar sen då jag tog 20mg. Nu är jag lite svullen på ansiktet, sen har jag fått som eksem på ansikte (på kinden), läst att man får acne men mitt ser mer ut som något utslag och det har jag inte så mycket av, hade mer för ungefär 4-5 dagar sen. Så efter denna behandling har jag tagit kortison i ungefär 5 veckor.Har också läst nånstans att man går upp jätte mycket i vikt, vägde ungefär 62,5kg när jag började och nu väger jag 64,7kg .. tycker inte det är så jätte mycket, men att jag äter mer än vanligt , det gör jag!

    Är ganska ny när det gäller denna medicin eftersom jag aldrig tagit den och lär förmodligen aldrig mer ta den efter som jag inte alls mår bra över mitt utseende, så skulle vara jätte tacksam om du svara! Hur lång tid tog det för dig innan ditt ansikte blev normalt? Och tills svullnaden gick bort? :)

    Enligt min doktor så kommer jag se som vanlig ut när jag tar mellan 10-5mg (nästa vecka), är det sant?

    Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :) Jag har själv fortf. UC. Man ska inte minska för snabbt, jag antar att det är din läkare som bestämt nertrappningen? (låter dock som att du bestämt det själv för det låter som en väldigt snabb nertrappning? ) Inget man ska hålla på med på egen hand. Visst, jag tyckte och tycker inte om att gå på kortison. Men ibland har man inget val. Jag protesterar inte, klart jag blir sur för det stör min kropp under den process jag håller på med nu med träning och kost. Jag går på 10mg / dag just nu. Det har jag gjort de senaste månaderna. Min hy blev väldigt dålig direkt efter transplantationen och 3-4 månader framåt. Men det är inte så konstigt som sagt. Kortison ger lätt fet hy. Eksem har jag ingen erfarenhet av. 5 veckor är egentligen ingenting. Det är under längre perioden vikten blir mer påverkad och om du som du säger äter mer än vanligt så är säkert det anledningen till att du går upp. Det är inte så konstigt i så fall ;) Själv så fick jag ett väldigt ökat sockersug och samtidigt behövde jag få i mig 2200kcal MINST om dagen efter transplantationen för att kroppen behöver extra mycket energi. Man får försöka tänka på att äta mindre och inte låta suget ta över. Speciellt om man inte rör på sig tillräckligt. Vilket jag inte kunde göra i början.

      Jag blir faktiskt lite smått irriterad när du skriver att du aldrig igen ska ta den pga. den påverkar ditt utseende. Har man en inflammatorisk sjukdom så behövs kortison. Jag förstår dig, men samtidigt så har man faktiskt inget val. Vill du hellre må dåligt? jag försöker tänka så här - Litet pris att betala för att få vara "frisk" och må bra.. Jag kan inte svara på hur lång tid det tog. Men det var väl när jag kom ner på 5mg som jag märkte störst skillnad, så i somras. Fast mina kinder kommer nog alltid vara lite runda. Det är sänkningen mellan 10mg-5mg som man märker mest. Tycker jag iaf. Att du kommer "se normal ut" igen är inget som händer över en natt. Så vet inte hur lång tid det kan ta. Det är nog väldigt individuellt.

      Men oroa dig inte så mycket över ansiktet. Det hör till. Alla får "moon face" och "hamster kinder" av kortison.

      :)

      Radera